Babeczki dyniowe z serem i marchwią ( bez glutenu )

dsc00101

 

Dżem z dyni znajduje u mnie zastosowanie w różnych potrawach. Bardzo dobrze się sprawdził po dodaniu do ciasta na placki ( przepis na racuchyprzepis na placki )i na pączki ( przepis na pączki ), był składnikiem także ciasta drożdżowego (przepis tutaj ).

A w tym roku dżem z dyni zrobiłam jak rok temu ( przepis na dżem z dyni ).

 Teraz jest jednym ze składników na babeczki. Babeczki są wytrawne, z dodaniem marchwi i sera.

 

 

Składniki

10 sztuk

80 g skrobi ziemniaczanej

80 g mąki ryżowej

10 g mąki kukurydzianej

3 łyżki cukru trzcinowego

5 łyżek dżemu z dyni

5 łyżek oleju

2 jajka

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 mała marchew

kawałek sera

 

 

 

  • Kroimy: marchew w cienkie plasterki, żółty ser na kawałki.
  • Przygotowujemy formę na muffinki. Papierowe muffinki układamy w foremce na muffinki.
  • Ważymy mąki bezglutenowe.
  • Mieszamy mąki bezglutenowe z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Rozbijamy jajka do miski.
  • Miksujemy jajka z cukrem trzcinowym.
  • Dodajemy do jajek olej i dżem z dyni i miksujemy dalej.
  • Do masy jajecznej wsypujemy mieszankę mąk bezglutenowych z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Miksujemy ciasto, aby składniki połączyły się.
  • Dodajemy do ciasta pokrojone: ser, marchew i mieszamy łyżką lub łopatką.
  • Papierowe foremki smarujemy olejem.
  • Ciasto przelewamy łyżką do foremek.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 18 minut.

 

 

dsc00105

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email