Bezglutenowe babeczki z kakao i z dżemem z czarnych porzeczek

DSC03805

 

 Ten przepis jest podobny do przepisu na babeczki kakaowe z czekoladą (przepis na babeczki) oraz do przepisu na ciasto z dżemem śliwkowym (przepis tutaj).

Zostały zmieszane 2 przepisy i powstały babeczki z kakao oraz z dżemem. Zamiast dżemu śliwkowego jest dżem z czarnych porzeczek.

 Babeczki smakują bardzo dobrze, są delikatne i miękkie, nie są za słodkie, z nutką lekko kwaśnych czarnych porzeczek.

 

12 sztuk

Składniki

120 g skrobi ziemniaczanej

3 łyżki kakao

2 jajka

5 łyżek oleju (rzepakowego)

50 g cukru muscovado

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

100 g dżemu z czarnych porzeczek

 

  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy stopniowo cukier (jeśli jest zbity, wcześniej rozdrabniamy cukier widelcem), ciągle miksując masę z jajek.
  • Dodajemy olej po jednej łyżce lub dwie, ciągle miksując.
  • Mieszamy w innej misce skrobię ziemniaczaną, kakao, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę i wsypujemy do miski z jajkami. Miksujemy na niskich obrotach.
  • Dodajemy dżem z czarnych porzeczek i krótko miksujemy.
  • Przygotowujemy foremki na babeczki. Smarujemy foremki olejem.
  • Wylewamy łyżką ciasto do foremki na babeczki.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

DSC03786

 

DSC03811

 

DSC03854

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email