Bezglutenowe babeczki z mąką z czerwonej soczewicy

Mam jeszcze mąkę z czerwonej soczewicy, która została użyta do bardzo dobrych ciastek ( przepis na te ciasta można zobaczyć tutaj ). Ponieważ na opakowaniu mąki, była informacja, że mąkę z czerwonej soczewicy można używać do pieczenia ciast, dlatego została wykorzystana do upieczenia babeczek.

 

 

 

Składniki

100 g skrobi ziemniaczanej

50 g mąki z czerwonej soczewicy

2 jajka

6 łyżek oleju ryżowego

50 g cukru trzcinowego

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

 

  • Ważymy cukier trzcinowy.
  • Ważymy bezglutenowe mąki.
  • Mieszamy w misce skrobię ziemniaczaną, mąkę z czerwonej soczewicy,  bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy stopniowo cukier, ciągle miksując masę z jajek.
  • Dodajemy olej po jednej łyżce  lub dwie, ciągle miksując.
  • Do masy jajecznej dodajemy syrop z agawy i miksujemy krótko masę.
  • Wymieszaną skrobię ziemniaczaną, mąkę z czerwonej soczewicy,  bezglutenowy proszek do pieczenia oraz sodę wsypujemy do miski z jajkami partiami ( na 3 razy ). Miksujemy na niskich obrotach.
  • Przygotowujemy formę na muffiny. Wkładamy papierowe foremki i smarujemy je olejem.
  • Wylewamy łyżką ciasto do papierowych foremek.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email