Bezglutenowe bułeczki z rodzynkami

DSC05962

Bezglutenowe ciasto drożdżowe nie trzyma formy, a bułki czy drożdżówki wychodzą płaskie.

Dlatego te bułeczki zostały upieczone w formie na muffinki. I bardzo dobrze wyrosły.

Z piekarnika zostały wyjęte pyszne, miękkie i delikatne bułeczki z rodzynkami. Jeśli nie zostaną zjedzone tego samego dnia, to można schować do pudełka na następny dzień.

 

 

Składniki

12 sztuk (jak w formie na muffinki)

ciasto:

200 g mąki bezglutenowej do ciasta chlebowego (mix mąk bezglutenowych: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa)

50 g cukru 

80 g rodzynek + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1 żółtko

165 ml mleka kokosowego (mała puszka)

50 ml wody

2 łyżki oleju (rzepakowego)

10 g drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżka letniej wody

 

1 białko ( do posmarowania bułeczek)

 

olej do posmarowania foremki na muffinki

 

    • Rodzynki zalewamy wodą na kilkanaście minut, następnie wylewamy wodę.
    • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
    • Przykrywamy rozczyn ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
    • Do miski wsypujemy mąkę bezglutenową.
    • Dodajemy cukier, rozczyn, żółtko, mleko kokosowe, wodę.
    • Wyrabiamy ciasto ręcznie (łyżką) albo za pomocą miksera.
    • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej rzepakowy i dalej wyrabiamy ciasto.
    • Rodzynki oprószamy skrobią ziemniaczaną i dodajemy do ciasta.
    • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na około 50 minut.
    • Formę na muffinki smarujemy olejem.
    • Ciasto nabieramy łyżką i przekładamy na formę.
    • Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut, przykryte ściereczką.
    • Rozgrzewamy piekarnik (temperatura 160 stopni).
    • Smarujemy bułeczki białkiem przy użyciu pędzelka.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni, po 10 minutach zwiększamy do 175 stopni. Pieczemy jeszcze 15 -20 minut.

DSC05963

DSC06022

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Bezglutenowe bułeczki z rodzynkami

  1. Skoro wyrosły w formie na muffinki, to pewnie dzieki wiekszemu dostepowi do ciepla, mozliwe ze tego typu formy by sie w takim wypadku sprawdzily: https://www.ranohome.pl/search/crusty+bake