Bardzo lubię ciasto z porzeczkami. Takie ciasto z bezą i z porzeczkami piekłam 3 razy ( pierwszy przepis jest tutaj, kruche ciasto z bezą i z czerwonymi porzeczkami można zobaczyć tutaj, a ciasto z bezą i z czarnymi porzeczkami jest tutaj). Kwaśne porzeczki dobrze smakują z bezą i kruchym ciastem.
Składniki
ciasto:
20 g mąki łubinowej
60 g mąki ryżowej
20 g skrobi z tapioki
100 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej
50 g cukru trzcinowego
2 żółtka
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
5 łyżek oleju kokosowego
około 7 łyżek zimnej wody
masa bezowa:
2 białka
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
200 g czerwonych porzeczek (wcześniej umytych, oderwanych od gałązek)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Ciasto
- Ważymy mąki bezglutenowe.
- Mieszamy w misce mąkę łubinową, skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, skrobię z tapioki, bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy.
- Dodajemy olej kokosowy, żółtka, mieszamy łyżką ciasto, stopniowo dodajemy zimną wodę.
- Łączymy wszystkie składniki.
- Zagniatamy ciasto, łącząc je w kulę. Ugniatamy dobrze ciasto.
- Owijamy ciasto folią spożywczą.
- Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
- Wałek do ciasta okręcamy folią spożywczą.
- Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
- Wyjmujemy ciasto z lodówki.
- Na blat kładziemy papier do pieczenia, na nim ciasto.
- Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia (na kształt blachy, rozmiar kwadrat około 20 cm) i przekładamy ciasto z papierem na blachę.
- Nakłuwamy ciasto widelcem.
- Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Dodajemy stopniowo cukier (po łyżce, następną łyżkę dodajemy, gdy cukier dobrze połączy się z białkiem), ciągle ubijając białka (mikserem).
- Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy masę łyżką lub łopatką silikonową.
- Na końcu dodajemy czerwone porzeczki (wcześniej umyte, oderwane od gałązek) i mieszamy łyżką lub łopatką.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika.
- Wykładamy na ciasto masę bezową z porzeczkami.
- Pieczemy dalej ciasto przez 15 minut ( 175 stopni ).
- Otwieramy piekarnik i pozostawiamy ciasto jeszcze na trzy minuty, a następnie wyciągamy formę z piekarnika.
- Gdy ostygnie ciasto, kroimy je na kwadraty.
I was more than happy to search out this web-site.I needed to thanks to your time for this wonderful read!! I definitely enjoying each little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.
Jestem zachwycony że wszedłem na tę stronę w sieci. Powinienem co najmniej wyrazić uznanie za twój trud. Jestem pod wrażeniem. Ja zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i częściej odwiedzał aby poczytać nowe artykuły