Bezglutenowe ciasto czekoladowo-kokosowe

DSC08382

 

 

 Jak ten czas szybko mija, rok za rokiem. I właśnie minął rok dla przepisów bez glutenu, publikowanych na mojej stronie. Trochę się ich nazbierało, 140.

 Tym razem powstało pyszne, czekoladowe ciasto, które jest lekkie, nie jest zbite. Wypiek na niedzielę albo świąteczną okazję.

 

 

Składniki

1 tabliczka gorzkiej bezglutenowej czekolady ( 90 g )

2 jajka

50 g mąki kokosowej

50 g skrobi ziemniaczanej

150 g masła

3 łyżki melasy z trzciny cukrowej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

 

  • Rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady bezglutenowej oraz masło, a gdy się rozpuszczą, to odkładamy garnek, aby masa przestygła.
  • Wykładamy papier do pieczenia na formę ( u mnie kwadrat o wymiarze około 20 cm, może być keksówka lub foremki na muffinki ).
  • Ważymy mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy melasę, ciągle miksując masę z jajek.
  • Wlewamy przestudzoną masę czekoladowo-masłową i miksujemy dalej.
  • Wymieszane mąki bezglutenowe, proszek do pieczenia bezglutenowy i sodę wsypujemy do miski z masą jajeczno-czekoladową. Miksujemy na niskich obrotach.
  • Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.

 

DSC08392

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email