Bezglutenowe drożdżówki z truskawkami i z kruszonką

DSC05453

 Bardzo dobre drożdżówki piekłam w zeszłym roku. Były tradycyjne na mleku i maśle oraz z kruszonką ( przepis tutaj ).

Teraz drożdżówki są upieczone na napoju ryżowym i oleju rzepakowym, czyli dla osób z alergią na mleko krowie.

I oczywiście z soczystymi truskawkami.

 

Składniki

ciasto:

300 g mąki bezglutenowej do ciasta chlebowego (mix mąk bezglutenowych: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa)

50 g cukru / 40 g ksylitolu

1 jajko

ok. 250 ml napoju ryżowego

2 łyżki oleju (rzepakowego)

10 g drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżka letniej wody

 

250 g truskawek (obranych, umytych)

 

kruszonka:

1,5 łyżki oleju kokosowego

30 g cukru brązowego

50 g mąki kukurydzianej

 

mąka bezglutenowa po podsypania stolnicy

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Przykrywamy rozczyn ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Do miski wsypujemy mąkę bezglutenową.
  • Dodajemy cukier, rozczyn, jajko, letnie mleko.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie (łyżką) albo za pomocą miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej rzepakowy i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na około 40 minut.
  • Sypiemy mąkę bezglutenową na stolnicę/blat.
  • Wykładamy ciasto drożdżowe. Podsypujemy mąką bezglutenową, aby nie kleiło się.
  • Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej formujemy kulę, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy blachę ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik (temperatura 160 stopni).
  • Przygotowujemy kruszonkę: olej kokosowy rozcieramy z cukrem i mąką bezglutenową.
  • Na każdej drożdżówce robimy zagłębienie dnem kubka.
  • W każde zagłębienie na drożdżówce kładziemy po kilka truskawek.
  • Drożdżówki posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni, po 10 minutach zwiększamy do 175 stopni. Pieczemy jeszcze 15 ? 20 minut.

 

DSC05443

 

 

27normal jlevntvz01r4ysghkw9nxqvdhcsxvwzz

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email