Bezglutenowe kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami

DSC06742

 

Prawie rok temu piekłam ciasto z czerwonymi porzeczkami przykryte bezą (ciasto z porzeczkami).

 W tym przepisie spód ciasta to kruche ciasto bezglutenowe, a beza jest słodka i łączy się z nutą lekko kwaśnych porzeczek. Tyle było porzeczek, że lawa porzeczkowa wylewała się z ciasta (można dodać mniej).

Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ łączą się w nim słodkie i kwaśne smaki.

Beza i czerwone porzeczki, to jak nasza flaga biało-czerwona. Robiąc aluzję do rozgrywek piłki nożnej, ciasto z porzeczkami było słodko-kwaśne, czyli w sam raz na nasze pożegnanie z mistrzostwami Euro 2016. Na koniec można już pocieszyć się kawałkiem ciasta i cieszyć się z tego co mamy.

 

Składniki

ciasto:

200 g mieszanki bezglutenowej do kruchych ciast (skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana)

100 g masła

2 żółtka

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

 

masa bezowa:

2 białka

50 g cukru trzcinowego

szczypta soli

300 g czerwonych porzeczek (po oderwaniu od gałązek) (lub 200 g)

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

 

Ciasto

  • Mąkę bezglutenową wsypujemy do miski, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier i mieszamy składniki.
  • Zimne masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Siekamy nożem składniki.
  • Dodajemy żółtka. Mieszamy składniki.
  • Rękami łączymy ciasto. Formujemy z ciasto kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Na blat kładziemy papier do pieczenia, na nim ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia (na kształt blachy, rozmiar kwadrat 20 cm) i przekładamy ciasto z papierem na blachę.
  • Nakłuwamy ciasto widelcem.
  • Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175 stopni.

 

Masa bezowa

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Dodajemy stopniowo cukier (po łyżce, następną łyżkę dodajemy, gdy cukier dobrze połączy się z białkiem), ciągle ubijając białka (mikserem).
  • Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy masę łyżką lub łopatką silikonową.
  • Na końcu dodajemy czerwone porzeczki (wcześniej umyte, oderwane od gałązek) i mieszamy łyżką lub łopatką.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika.
  • Wylewamy na ciasto masę bezową z porzeczkami.
  • Pieczemy dalej ciasto przez 15 minut.
  • Otwieramy piekarnik i pozostawiamy ciasto jeszcze na dwie, trzy minuty, a następnie wyciągamy formę z piekarnika.
  • Gdy ostygnie ciasto, kroimy je na kwadraty.

 

DSC06800

 

DSC06686

 

 

Print Friendly, PDF & Email