Bezglutenowe placki dyniowe

DSC05893

 Placki bez jajek, mleka krowiego, drożdży i oczywiście bez glutenu. Ale za to z dżemem z dyni, z napojem ryżowym, sodą lub bezglutenowym proszkiem do pieczenia oraz z mąką ryżową i skrobią ziemniaczaną. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy placki.

Pyszne placuszki na śniadanie sobotnio-niedzielne.

Z dżemem dyniowym jest także przepis na pączki (przepis)

 

Składniki

4 łyżki dżemu z dyni

1 kubek mąki ryżowej

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia

1 kubek napoju ryżowego

2 łyżki cukru

1 łyżeczka oleju do ciasta

 

cukier do posypania placków

olej do smażenia

 

  • Do miski wsypujemy mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną, sodę / bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier.
  • Dodajemy puree/dżem z dyni, olej i napój ryżowy.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Ciasto wlewamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Placki smażymy z obu stron.
  • Smażymy następne porcje.
  • Po usmażeniu posypujemy cukrem.

 

DSC05895

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email