Bezglutenowe placki jogurtowo-kokosowe z jabłkiem ( bez jajek )

dsc09565

 

 

 Placki te powstały w jednej chwili: trzy rodzaje mąk bezglutenowych, jogurt i mleko, ale bez jajek, a za to z jabłkiem.

 Podczas smażenia placki trochę przywierały do patelni, dlatego lepiej niech dobrze się przysmażą od strony patelni, a potem trzeba je przewrócić używając łopatki.

 

Składniki

150 g jogurtu naturalnego

1/2 kubka mleka

1/3 kubka mąki kokosowej

1/3 kubka mąki ryżowej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

1 łyżeczka oleju do ciasta

1 jabłko

 

dodatkowo:

olej do smażenia

 

  • Do miski wsypujemy mąki bezglutenowe, cukier, bezglutenowy proszek do pieczenia, mieszamy wszystko.
  • Dodajemy jogurt naturalny i mleko, trochę oleju.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Obieramy jabłko, kroimy na plasterki, wrzucamy do ciasta na placki i mieszamy ciasto.
  • Ciasto wlewamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Placki smażymy z obu stron.
  • Smażymy następne porcje.

 

dsc09566

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Bezglutenowe placki jogurtowo-kokosowe z jabłkiem ( bez jajek )

  1. Muszą być bardzo delikatne prawda? 🙂 Zapraszam na swojego bloga. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/