Bezglutenowe placki z mąką jaglaną i z bananem (bez mleka i jajek)

dsc09853

 

 

Ostatnio u mnie placki i placki. Mąk bezglutenowych jest dużo, a więc także można usmażyć różne rodzaje placków bezglutenowych.

Na talerzu mamy placki z mąką jaglaną i bananem, bez jajek i bez mleka, a za to na napoju ryżowym. W smaku placków nie czuć goryczki mąki jaglanej, a banany nadają plackom słodki smak.

 

 

 

Składniki

2/3 kubka mąki jaglanej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 banan

3 łyżki dżemu z jabłek

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

3/4 kubka napoju ryżowego

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka oleju do ciasta

 

dodatkowo:

olej do smażenia

 

  • Do miski wsypujemy mąki bezglutenowe, bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier.
  • Dodajemy dżem z jabłek, olej i napój ryżowy.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Kroimy banana na plasterki, wrzucamy do ciasta i mieszamy.
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Ciasto nabieramy łyżką i wlewamy na rozgrzaną patelnię.
  • Placki smażymy z obu stron.
  • Smażymy następne porcje.

 

dsc09858

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email