Bezglutenowe placki z mąką łubinową (bez mleka i jajek)

dsc09925

 

 

 Nie ma końca, jeśli chodzi o placki. Następne smażą się na patelni. Tym razem eksperymentuję z mąką łubinową.

Mąkę łubinową dodałam do ciasta na chleb ( przepis tutaj )oraz do ciastek ( przepis tutaj ).

Mąka łubinowa sprawdziła się także w plackach. Nie było problemów ze smażeniem placków. W smaku placki także były dobre.

 

 

Składniki

1/3 kubka mąki łubinowej

1/3 kubka mąki ryżowej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

2 łyżki dżemu z jabłek

1 jabłko

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 kubek napoju ryżowego

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka oleju do ciasta

 

dodatkowo:

olej do smażenia

 

  • Do miski wsypujemy mąki bezglutenowe, bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier.
  • Dodajemy dżem z jabłek, olej i napój ryżowy.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Obieramy jabłko, kroimy na plasterki, wrzucamy do ciasta na placki i mieszamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut.
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajmy łyżkę lub dwie napoju ryżowego.
  • Ciasto wlewamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Placki smażymy z obu stron.
  • Smażymy następne porcje.

 

dsc09927

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email