Bezglutenowe racuchy ( bez jajek, mleka )

 

 

Racuchy miały przypominać takie, jakie pamiętam od dziecka, czy lekko chrupiące, w środku miękkie, ale niestety tamte były z mąki z pszenicy, a także na mleku, jajkach. Ale po usunięciu pszenicy, mleka, jajek, a dodaniu mąk bezglutenowych, napoju sojowego racuchy, smakowały nadal dobrze. Były jak tradycyjne racuchy.

 

 

Składniki

1/3 kubka mąki ryżowej

1/3 kubka mąki kukurydzianej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 kubek napoju sojowego

1 łyżka cukru trzcinowego

10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki letniej wody (rozczyn )

1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta

 

dodatkowo

olej rzepakowy do smażenia

cukier do posypania racuchów

dżem

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Miseczkę z rozczynem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Odmierzamy mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną, wsypujemy mąki do miski.
  • Dodajemy rozczyn, cukier.
  • Wlewamy napój sojowy i mieszamy ciasto.
  • Dodajemy olej i krótko mieszamy ciasto.
  • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
  • Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni.
  • Ciasto wlewamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Racuchy smażymy z obu stron.
  • Po usmażeniu posypujemy racuchy cukrem albo kładziemy dżem.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Responses to Bezglutenowe racuchy ( bez jajek, mleka )

  1. Muszą być przepyszne! Do tego polane masłem orzechowym i jestem w niebie. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

  2. smakowicie wyglądają:)