Bezglutenowe racuchy dyniowe

DSC06202

 

Po plackach dyniowych (przepis na placki dyniowe)przyszła pora na racuchy dyniowe. Racuszki za sprawą dyni stały się złote. Wyszperałam ostatni słoik z dżemem z dyni ze zeszłorocznych przetworów (dżem z dyni).

Ale racuchy nie tylko apetycznie wyglądały, także bardzo dobrze smakowały.

 

Składniki

4 łyżki dżemu z dyni

1/2 kubka mąki ryżowej

1/4 kubka skrobi kukurydzianej

1/4 kubka skrobi ziemniaczanej

1/2 kubka napoju sojowego

2 łyżki cukru

10 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, letnia woda (rozczyn)

 

1 łyżka oleju do ciasta

 

cukier do posypania racuchów

olej do smażenia

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Do miski wsypujemy mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną, rozczyn, cukier.
  • Wlewamy napój sojowy i wyrabiamy ciasto.
  • Dodajemy puree/dżem z dyni, olej i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Ciasto wlewamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Racuchy smażymy z obu stron.
  • Po usmażeniu posypujemy racuchy cukrem.

DSC06203

 

DSC06215

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email