Bezglutenowe racuchy kokosowo-karobowe

dsc09172

 

 

Delikatne, lekkie racuchy na drugie śniadanie, żeby na głodnego nie robić racuchów. Z pustym żołądkiem lepiej nie przygotowywać posiłków, na przygotowanie których potrzebny jest czas. Trochę trzeba będzie poczekać, aż ciasto wyrośnie i smażenie zajmie trochę czasu. Może to być danie także na podwieczorek.

 

 

Składniki

1/4 kubka mąki kokosowej

1/2 kubka mąki ryżowej

1/4 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka karobu ( w proszku )

1 mała puszka mleka kokosowego ( 165 ml )

1/4 kubka wody

2 łyżki cukru trzcinowego

10 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, letnia woda (rozczyn)

1 łyżeczka oleju do ciasta

 

dodatkowo

 

cukier trzcinowy do posypania racuchów

olej do smażenia

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Do miski wsypujemy mąkę kokosową, mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną, karob, mieszamy.
  • Dodajemy rozczyn, cukier.
  • Wlewamy mleko kokosowe, wodę i wyrabiamy ciasto.
  • Dodajemy olej i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Ciasto wlewamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Racuchy smażymy z obu stron.
  • Po usmażeniu posypujemy racuchy cukrem trzcinowym.

 

dsc09169

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email