Bezglutenowe racuchy z mąką łubinową ( bez jajek, mleka )

 

 

 

 Tym razem mąka łubinowa znalazła zastosowania przy przygotowaniu mieszanki mąk bezglutenowych na racuchy. Taka sama mieszanka mąk została użyta do usmażenia placków ( przepis tutaj ). Mąka łubinowa bardzo dobrze się sprawdziła w przepisach na placki, zarówno bez drożdży jak i z drożdżami, a także w przepisie na naleśniki ( przepis na naleśniki z mąką łubinową można zobaczyć tutaj ).

 

 

Składniki

1/3 kubka mąki łubinowej

1/3 kubka mąki ryżowej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 kubek napoju sojowego/ ryżowego

1 łyżka cukru trzcinowego

10 g drożdży, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki letniej wody (rozczyn )

1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta

 

dodatkowo

olej rzepakowy do smażenia

cukier do posypania racuchów

dżem

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Miseczkę z rozczynem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Odmierzamy mąkę łubinową, mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną, wsypujemy mąki do miski.
  • Dodajemy rozczyn, cukier.
  • Wlewamy stopniowo napój sojowy lub ryżowy ( można wcześniej podgrzać, aby był ciepły ) i mieszamy ciasto.
  • Dodajemy olej i krótko mieszamy ciasto.
  • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Ciasto wlewamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Racuchy smażymy z obu stron.
  • Po usmażeniu posypujemy racuchy cukrem albo kładziemy na nie dżem.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email