Bezglutenowe racuchy z mąką z niebieskiej kukurydzy ( bez jajek, mleka )

 

Mąka z niebieskiej kukurydzy jakiś czas temu posłużyła do wypieku ciastek. Tym razem była jednym ze składników mieszanki na racuchy.

Kiedy przygotowywałam racuchy, żar lał się z nieba. Było upalnie, gorąco, duszno. Mamy lato jak w ciepłych krajach. W kuchni było gorąco, jakby ciasto piekło się w piekarniku.  I takie cieplarniane warunki sprawiły, że ciasto drożdżowe na racuchy urosło dobrze.

Racuchy były dobre. W smaku było lekko czuć mąkę z niebieskiej kukurydzy.

 

Składniki

1/3 kubka mąki z niebieskiej kukurydzy

1/3  kubka mąki ryżowej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 kubek napoju sojowego ( niepełny )

1 łyżka cukru trzcinowego

15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki letniej wody (rozczyn )

1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta

 

dodatkowo

olej rzepakowy do smażenia

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Miseczkę z rozczynem owijamy folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Odmierzamy mąkę z niebieskiej kukurydzy, ryżową i skrobię ziemniaczaną, wsypujemy mąki do miski, mieszamy mąki.
  • Dodajemy rozczyn, cukier.
  • Wlewamy napój sojowy ( około połowę kubka, potem dolewamy ) i mieszamy ciasto.
  • Dodajemy olej i krótko mieszamy ciasto.
  • Przykrywamy miskę folią spożywczą.
  • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  • Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni.
  • Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię, rozprowadzamy ciasto łyżką na kształt placka.
  • Racuchy smażymy z obu stron.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email