Bezglutenowe rogale z czekoladą

DSC07432

 Pamiętam, jak kiedyś pojawiła się reklama  rogalików z czekoladą. W reklamie czekolada wylewała się po przekrojeniu rogalików. Co prawda część osób była rozczarowana zakupem, rogale za małe, a to za mało czekolady w środku,  a jeszcze, że czekolada nie była płynna. I wszystkiemu winna była reklama. A reklamy żądzą się swoimi prawami, aby jak najlepiej przedstawić produkt.

Moje rogale są dość duże, ze świeżych wylewała się płynna czekolada, która później zastygła. Tak jest, że czekolady zastygają, stają się mniej płynne w rogalach, chyba, że zastąpić je masą czekoladową.

 

 

Składniki

5 sztuk średnich rogali

ciasto:

200 g mąki bezglutenowej do chleba ( skrobia kukurydziana, mąka ryżowa )

50 g uniwersalnej mąki ( mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana )

50 g cukru

ok. 200 ml napoju ryżowego

1 łyżka oleju rzepakowego

15 g drożdży + 1/2 łyżeczki cukru + woda

 

nadzienie:

10 kostek bezglutenowej czekolady

 

dodatkowo:

1 łyżka oleju rzepakowego do posmarowania rogali

skrobia ziemniaczana do podsypywania

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i letnią wodą.
  • Przykrywamy miseczkę z rozczynem ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Ważymy mąki bezglutenowe i wsypujemy do miski.
  • Dodajemy cukier, rozczyn, wlewamy stopniowo napój ryżowy.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie ( łyżką ) albo za pomocą miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej rzepakowy i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto posypujemy skrobią ziemniaczaną i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
  • Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
  • Wykładamy ciasto na stolnicę / papier do pieczenia ( posypane skrobią ziemniaczaną ).
  • Rozklepujemy, wałkujemy ciasto na prostokąt ( wałek owijamy folią spożywczą ).
  • Wycinamy trójkąty z ciasta.
  • Na każdy trójkąt kładziemy 2 kostki czekolady bezglutenowej.
  • Zwijamy rogale.
  • Rogaliki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Nagrzewamy piekarnik 160 stopni.
  • Smarujemy rogale olejem i wkładamy do piekarnika.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni, po 10 minutach zwiększamy do 175 stopni. Pieczemy jeszcze 15 -20 minut.

 

DSC07433

 

DSC07434

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email