Bezglutenowe rogale na mleku i oleju kokosowym (bez jajek)

DSC01895

 

 

 To drugie podejście do przygotowania ciasta drożdżowego z mlekiem kokosowym i olejem kokosowym. Rogale są bez nadzienia. Zostały użyte do rogali: gotowa mieszanka mąk bezglutenowych oraz skrobia ziemniaczana.

 Rogale dobrze urosły i pachniały kokosem.

Składniki

5 sztuk

ciasto:

200 g mąki bezglutenowej (mix mąk bezglutenowych: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa)

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g cukru

200 ml mleka kokosowego

1 łyżka oleju kokosowego (płynnego, rozpuszczonego)

25 g drożdży

1 łyżka letniej wody do rozczynu

 

dodatkowo:

1 łyżka oleju kokosowego do posmarowania rogali (płynnego, rozpuszczonego)

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i letnią wodą.
  • Pozostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu.
  • Do miski wsypujemy mąki bezglutenowe.
  • Dodajemy cukier, rozczyn, wlewamy stopniowo mleko kokosowe.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie ( najpierw mieszamy łyżką, potem ręką) albo za pomocą miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy płynny olej kokosowy i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
  • Nagrzewamy piekarnik 160 stopni.
  • Wykładamy ciasto na stolnicę/papier do pieczenia. Rozciągamy ciasto na prostokąt.
  • Wycinamy trójkąty z ciasta.
  • Zwijamy rogale.
  • Rogaliki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Smarujemy rogale olejem kokosowym.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni, po 15 minutach zwiększamy do 175 stopni. Pieczemy jeszcze 15 minut.

 

 

DSC01896

 

DSC01902


Pieczywo bez glutenu

Print Friendly, PDF & Email

3 Responses to Bezglutenowe rogale na mleku i oleju kokosowym (bez jajek)

  1. Serdecznie dziękuję za udział w akcji Pieczywo bez glutenu i za inspirację. Serdecznie pozdrawiam. Karol

  2. Awatar  Monika
    Monika mówi:

    Jakie proporcje w tym miksie mak bezglutenowych?

    • To taka gotowa mieszanka mąk bezglutenowych do chleba, wymieszana przez producenta. Na opakowaniu jest informacja tylko o rodzajach mąk bezglutenowych.