Biszkoptowe babeczki z czekoladą ( bez glutenu)

DSC08706

 

Babeczki powstały, ponieważ testuję pieczenie ciasta biszkoptowego, ale przygotowanie masy do przełożenia tortu zajęłoby więcej czasu. Chodziło tylko o to, jakie wyjdzie ciasto biszkoptowe. Ale samo ciasto jest suche, dlatego do środka wrzucamy kostki czekolady.

 

Składniki

12 sztuk

35 g mąki kukurydzianej

15 g skrobi kukurydzianej

40 g cukru / 20 g ksylitolu

2 jajka

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 bezglutenowa czekolada (podzielona na kostki)

1 łyżka oleju do posmarowania foremek

 

  • Ubijamy białka na sztywną pianę.
  • Dodajmy partiami cukier lub ksylitol i ciągle ubijamy białka.
  • Wrzucamy po jednym żółtku i nadal ubijamy masę.
  • Mieszamy mąkę i skrobię kukurydziane z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy.
  • Składniki mieszamy za pomocą łopatki.
  • Przelewamy ciasto do silikonowych/papierowych foremek (posmarowanych olejem).
  • Po 2 kostki czekolady umieszczamy w każdej foremce.
  • Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
  • Po upieczeniu uchylamy drzwiczki do piekarnika i nie wyciągamy babeczek przez kilka minut.
  • Studzimy na kratce.
  • Gdy jeszcze są świeże czekolada rozpływa się po rozcięciu babeczek.

 

DSC08598

DSC08597 DSC08660

DSC08718

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email