Chleb z mąką z cibory jadalnej (bez glutenu)

 

 Jest to drugi przepis z wykorzystaniem mąki z cibory jadalnej, po ciastkach mąka ta znalazła zastosowanie przy wypieku chleba i tak został upieczony chleb z mąką z cibory jadalnej.

 Nowością dla mnie, jeśli chodzi o pieczenie chlebów z własnych mieszanek mąk bezglutenowych, jest dodanie gumy guar. Są przeciwnicy i zwolennicy dodawania substancji zagęszczających do mąk bezglutenowych, jednak w przypadku ciast drożdżowych dodanie ich sprawia, że ciasto nie opada, ma lepszą teksturę, nie kruszy się. I tak było w tym przypadku. Nie było problemów z krojeniem chleba. Ciasto chlebowe było zwarte, nie było  suche. A przede wszystkim chleb smakował bardzo dobrze, za sprawą mąki z cibory jadalnej. I nie tylko pierwszego dnia,  ale i następnego chleb także dobrze smakował.

 

 

Składniki:

100 g mąki z cibory jadalnej

100 g mąki ryżowej

100 g skrobi ziemniaczanej

50 g skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka gumy guar

1 łyżka oleju rzepakowego

około 250 ml letniej wody

20 g drożdży + 1 łyżeczka cukru trzcinowego + 2 łyżeczki wody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka melasy z trzciny cukrowej

 

olej rzepakowy do posmarowania chleba

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Miseczkę z rozczynem owijamy folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, dodajemy gumę guar, mieszamy.
  • Dodajemy rozczyn, mieszamy, dodajemy melasę z trzciny cukrowej, sól, wlewamy letnią wodę ( najpierw wlewamy około 2/3 wody, mieszamy ciasto, następnie stopniowo wlewamy pozostałą wodę, mieszając).
  • Wyrabiamy ciasto łyżką lub używamy miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej, następnie dalej wyrabiamy ciasto.
  • Przekładamy ciasto do formy keksówka ( wyłożonej papierem do pieczenia ).
  • Wyrównujemy wierzch chleba odwrotną stroną łyżki, wcześniej łyżkę opłukujemy pod bieżącą wodą.
  • Przykrywamy formę z chlebem folią spożywczą, potem  ściereczką  i odstawiamy do wyrastania na około 40 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  • Smarujemy delikatnie olejem rzepakowym wierzch chleba.
  • Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Następnie zwiększamy temperaturę do  175 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

 

Akcja kulinarna: Wypiekamy pieczywo


Wypiekamy- pieczywo

 

 

Print Friendly, PDF & Email