Chleb z mąką z czarnego ryżu kleistego i z nasionami płesznika II (bez glutenu)

 

 

Drugi chleb z mąką z czarnego ryżu kleistego. Pierwszy chleb zawierał więcej mąki z czarnego ryżu kleistego (przepis jest tutaj). Ten chleb zawiera mniej mąki z czarnego ryżu kleistego, a zmieniony przepis zawiera także skrobię z tapioki oraz mąkę kukurydzianą.

Chleb był z wierzchu chrupiący, a w środku miękki, dobrze smakował.

 

 

Składniki:

50 g mąki z czarnego ryżu kleistego

50 g mąki ryżowej

50 g mąki kukurydzianej

50 g skrobi z tapioki

100 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżka babki płesznik + 2 łyżki gorącej wody

2 łyżki dżemu ze śliwek

1 łyżka oleju

200 ml letniej wody

20 g drożdży + 1/2  łyżeczki cukru + 2 łyżeczki wody

1/2 łyżeczki soli

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Miseczkę z rozczynem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Nasiona babki płesznik wsypujemy do kubka, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy rozczyn, mieszamy, dodajemy nasiona babki płesznik, sól, dżem ze śliwek,  wlewamy stopniowo letnią wodę.
  • Wyrabiamy ciasto łyżką lub używamy miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej, następnie dalej wyrabiamy ciasto.
  • Przekładamy ciasto do formy keksówka ( wyłożonej papierem do pieczenia ).
  • Wyrównujemy wierzch chleba odwrotną stroną łyżki, wcześniej łyżkę opłukujemy pod bieżącą wodą.
  • Przykrywamy ciasto ściereczką  i odstawiamy do wyrastania na około 30 – 40 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  • Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Następnie zwiększamy temperaturę do  175 stopni i pieczemy przez 20 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Chleb z mąką z czarnego ryżu kleistego i z nasionami płesznika II (bez glutenu)

  1. Super przepis ! Sama jestem na diecie bezglutenowej i często piekę chleby , z chęcią wypróbuję ten przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie !