Chleb z mąką teff (bez glutenu)

 

 

Nie wiedziałam, czego spodziewać się po chlebie z mąką teff i po samej mące teff. Na opakowaniu mąki zobaczyłam mapę Afryki. Trochę poszukałam i znalazłam, że teff  należy do grupy traw i występuje pod nazwami: miłka abisyńska lub trawa abisyńska. Jest rośliną uprawianą w rejonie Etiopii i Erytrei. Jeśli chodzi o właściwości odżywcze to same plusy, ze względu na zawartość wapnia, białka, błonnika.

A jak się okazało, ten chleb ma pełno zalet: wyrósł, ciasto chlebowe było w środku miękkie, dobrze się go kroiło, następnego dnia także dobrze smakował.

 

 

Składniki:

100 g mąki teff

50 g mąki ryżowej

50 g mąki kukurydzianej

100 g skrobi kukurydzianej

50 g skrobi ziemniaczanej

2 łyżki dżemu ze śliwek

1 łyżka nasion płesznika + 2 łyżki ciepłej wody

1 łyżka oleju

300 ml letniej wody

15 g drożdży + 1/2 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki wody

1/2 łyżeczki soli

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Miseczkę z rozczynem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Nasiona płesznika zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy rozczyn, nasiona płesznika, mieszamy, dodajemy sól, wlewamy letnią wodę.
  • Wyrabiamy ciasto łyżką lub używamy miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej, następnie dalej wyrabiamy ciasto.
  • Na końcu dodajemy dżem i krótko wyrabiamy ciasto.
  • Przekładamy ciasto do formy keksówka ( wyłożonej papierem do pieczenia ).
  • Wyrównujemy wierzch chleba odwrotną stroną łyżki, wcześniej łyżkę opłukujemy pod bieżącą wodą.
  • Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 30 – 40 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  • Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez 20 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 Responses to Chleb z mąką teff (bez glutenu)

  1. Awatar  Justyna
    Justyna mówi:

    Nie wiem jak ja trafiłam na Twój przepis ale dzięki wielkie. Męczyłam się w poszukiwaniu przepisu na chleb bo dzieć nie może prócz glutenowych to jeszcze gryczanej mąki. Upiekłam dziś Twój chleb i łomatko 🙂 co prawda ledwo wyjęłam go z formy bo nie użyłam papieru i pękł mi na środku ale bez porównania smak. Super, nie czuć różnicy z glutenowym pieczywem. Dzieć wszamał od razu trzy kromy na sucho. 🙂

    • Papieru do pieczenia trzeba używać, wystarczy złapać za końce i wyciągnąć chleb z foremki. I smakuje lepiej zjedzony tego samego dnia.

  2. Coś nie tak z tym przepisem.Pieklam już nie raz chleb a tu jest zbyt dużo wody.Konsystencja jest zbyt płynna.Wyszedl zakalec.Lub w przepisie jest za mało mąki.

    • U mnie chleb wyszedł. Ciasto nie było płynne, było zwarte. Wodę dodaję stopniowo, mieszając ciasto. Jeśli było zbyt płynne, to raczej za dużo wody.

  3. Czy w przepisie są drożdże świeże czy suche?