Ciastka z mąką konopną ( bez glutenu i masła )

 

Ciastka z mąką konopną można kupić w sklepie albo upiec samemu. U mnie druga opcja. Własnoręcznie upieczone ciastka z mąką konopną. Najpierw mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, wycinamy ciasteczka, pieczemy i smakujemy ciastka. Smak jest charakterystyczny, taki jak dla mąki konopnej.

 

 

Składniki

50 g mąki ryżowej

50 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki konopnej

30 g mąki z białego ryżu kleistego

20 g skrobi kukurydzianej

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

5 łyżek oleju rzepakowego

1 jajko

około 5 łyżek zimnej wody

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, mieszamy.
  • Dodajemy olej rzepakowy, mieszamy ciasto.
  • Wbijamy jajko, mieszamy ciasto, wlewamy zimną wodę (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Zagniatamy ciasto w kulę.
  • Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Schładzamy ciasto w lodówce około 30 minut.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Wykładamy matę silikonową albo folię spożywczą na blat.
  • Wałek do ciasta owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto.
  • Wycinamy foremką ciastka.
  • Ciastka podnosimy od spodu nożem i  układamy na blasze do pieczenia.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email