Ciastka z melasą z morwy i z wiórkami kokosowymi ( bez glutenu i masła )

 

 Przepis na te ciastka jest podobny do przepisu na ciastka z melasą z morwy. Dla odmiany jako jedna z mąk bezglutenowych została dodana mąka gryczana. Oprócz tego w składzie są wiórki kokosowe. I tak wyszły dobre ciastka, lekko chrupiące, w środku z wiórkami kokosowymi.

 

 

Składniki

50 g mąki ryżowej

20 g mąki z białego ryżu kleistego

20 g skrobi z tapioki

70 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki gryczanej

30 g wiórków kokosowych

1 łyżka sezamu

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

5 łyżek oleju kokosowego ( płynny )

1 jajko

3 łyżki melasy z morwy

około 3 łyżek zimnej wody

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, wiórki kokosowe, sezam, mieszamy.
  • Dodajemy olej kokosowy, mieszamy ciasto.
  • Wbijamy jajko, mieszamy ciasto, wlewamy melasę z morwy, zimną wodę (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).
  • Mieszamy ciasto.
  • Schładzamy ciasto w lodówce około 20 minut.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Słoik owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Bierzemy łyżką porcję ciasta, w rękach kręcimy kulkę, kładziemy kulkę z ciasta na papierze do pieczenia, spłaszczamy kulkę dnem słoika ( owiniętego folią spożywczą ).
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 15 – 20 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email