Ciastka twarogowe bez glutenu i jajek

dsc01534

 

 

Jest dużo przepisów na ciastka, do których dodajemy twaróg. W moich ciastkach twaróg został zastąpiony naturalnym twarogiem do kanapek. Nie trzeba rozcierać twarogu, takiego który możemy kupić w kostce. Twaróg do kanapek jest miękki i wystarczy go zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. A po upieczeniu można zajadać się pysznymi ciasteczkami.

 

 

Składniki

80 g skrobi ziemniaczanej

80 g mąki ryżowej

20 g mąki łubinowej

20 g skrobi kukurydzianej

150 g naturalnego twarogu do kanapek

3 łyżki oleju rzepakowego

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżki zimnej wody

skrobia ziemniaczana do podsypania

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, cukier.
  • Mieszamy w misce mąkę łubinową, skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą, bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier trzcinowy.
  • Dodajemy olej rzepakowy, twaróg do kanapek, wodę i mieszamy wszystko.
  • Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto w kulę.
  • Rozgrzewamy piekarnik.
  • Przygotowujemy blachę, na którą kładziemy papier do pieczenia.
  • Na stół wykładamy matę lub papier do pieczenia, posypujemy skrobią ziemniaczaną.
  • Rozwałkowujemy ciasto wałkiem ( owiniętym w folię spożywczą ).
  • Wycinamy formy z ciasta.
  • Wykładamy ciastka na blachę do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20minut.

 

 

dsc01536

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email