Ciastka z dżemem z dyni (bez glutenu)

DSC08772

 

 Z własnoręcznie wykonanych przetworów mam dżem z dyni hokkaido. Dodaję go do ciastek, aby ciasteczka nie były suche. Ciastka wyglądają jak kamyki (na wierzchu trochę popękały), ale są kruche i smaczne. Bardzo dobrze smakują następnego dnia, jeśli są przechowywane w pudełku.

 

Składniki

2 jajka

200 g mixu bezglutenowego uniwersalnego (mix mąk bezglutenowych: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana)

20 g mąki kukurydzianej

30 g skrobi kukurydzianej

100 g masła

50 g cukru brązowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

100 g dżemu z dyni

 

  • Miksujemy masło na gładką masę.
  • Dodajemy cukier nadal miksują.
  • Mieszamy w innej misce mąki bezglutenowe, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę.
  • Wsypujemy mieszankę do masy i miksujemy do połączenia składników.
  • Dodajemy dżem z dyni i łączymy składniki.
  • Schładzamy ciasto w lodówce przez 30 minut.
  • Wykładamy ciasto na stolnicę albo papier do pieczenia i rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm.
  • Przy pomocy formy lub noża kroimy je na różne kształty (koła, kwadraty, romby)
  • Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 – 25 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

DSC08773

 

 

Print Friendly, PDF & Email