Ciastka z kawałkami czekolady ( bez glutenu i masła )

dsc00149

 

Można kupić bezglutenowe ciasteczka z kawałkami czekolady francuskiego producenta. Smakują dobrze, jak babeczki z czekoladą. Są zapakowane oddzielnie, ciasteczka nie wysychają.

 Ja przygotowuję własne ciasteczka z kawałkami czekolady. Mam 2 formy silikonowe na babeczki o  kształcie prostokąta. Kształt moich babeczek zbliżył się do francuskiej wersji.

Ciasta było za dużo na 2 małe silikonowe formy, końcówką ciasta została przelana do silikonowej keksówki.

 

 

Składniki

100 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki ryżowej

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

5 łyżek oleju rzepakowego

2 jajka

50 g cukru trzcinowego

2 łyżki melasy z trzciny cukrowej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 bezglutenowa gorzka czekolada (pokrojona na kawałki)

 

 

  • Gorzką bezglutenową czekoladę kroimy na kawałki.
  • Ważymy mąki bezglutenowe.
  • Mieszamy mąki bezglutenowe z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Miksujemy jajka (w całości) na puszystą masę, dokładnie, na wysokich obrotach.
  • Stopniowo dodajemy cukier po 1 łyżce, ciągle miksując.
  • Dodajemy melasę z trzciny cukrowej i miksujemy masę krótko.
  • Dodajemy olej (po 1 lub 2 łyżkach), dalej miksując. Miksujemy krótko.
  • Do masy jajecznej wsypujemy mieszankę mąk bezglutenowych.
  • Miksujemy krótko na wolnych obrotach, aby składniki połączyły się.
  • Silikonowe foremki smarujemy olejem.
  • Ciasto przelewamy łyżką do foremek.
  • Wysypujemy pokrojoną bezglutenową czekoladę na każde ciastko.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 12 – 15 minut.
  • Studzimy foremki na kratce.
  • Wyjmujemy ciastka z foremki jak ostygną, ciastka są delikatne, gdy są ciepłe, to czekolada jest płynna.

 

 

dsc00166

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email