Ciastka z mąką konopną II ( bez glutenu i masła )

 

Moja druga wersja ciastek z mąką konopną ( pierwsza jest tutaj ). Czasami zmieniam proporcje mąk bezglutenowych, sprawdzając jaki wpływ zmiana ma na teksturę wypieków i smak. Ciastka te zawierają więcej mąki konopnej, która nadała charakterystyczny smak ciastkom i smak bardzo dobry. Były chrupiące i słodkie, dzięki syropowi z agawy.

 

 

Składniki

60 g mąki konopnej

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g mąki kukurydzianej

20 g skrobi kukurydzianej

50 g drobnego cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

5 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka syropu z agawy

1 jajko

1 łyżka zimnej wody

 

dodatkowo:

skrobia ziemniaczana do podsypywania

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, mieszamy.
  • Dodajemy olej rzepakowy, mieszamy ciasto.
  • Dodajemy syrop z agawy, mieszamy ciasto.
  • Wbijamy jajko, mieszamy ciasto.
  • Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodajemy trochę wody.
  • Zagniatamy dobrze ciasto.
  • Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Schładzamy ciasto w lodówce około 30 minut.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Wykładamy matę silikonową albo folię spożywczą na blat.
  • Wałek do ciasta owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Posypujemy trochę skrobi ziemniaczanej.
  • Rozwałkowujemy ciasto.
  • Wycinamy foremką ciastka.
  • Ciastka podnosimy od spodu nożem i  układamy na blasze do pieczenia.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 15 – 20 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email