Ciastka z mąką z czarnego ryżu kleistego ( bez glutenu i masła )

Mąka z czarnego ryżu kleistego znalazła się w składzie mąk do pieczenia chleba ( przepis tutaj ) a także do pieczenia ciast ( przepis na ciasto jest tutaj ) lub naleśników ( przepis można zobaczyć tutaj ). Teraz zostały upieczone ciastka.

Ciastka z dodaniem tej mąki były dobre, chrupiące.

 

 

Składniki

80 g mąki z czarnego ryżu kleistego

50 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki kukurydzianej

20 g skrobi kukurydzianej

50 g drobnego cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

6 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka syropu z agawy

1 jajko

ok. 4 łyżek zimnej wody

 

dodatkowo:

skrobia ziemniaczana do podsypywania

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, mieszamy.
  • Dodajemy olej rzepakowy, mieszamy ciasto.
  • Dodajemy syrop z agawy, mieszamy ciasto.
  • Wbijamy jajko, mieszamy ciasto.
  • Dodajemy wodę stopniowo, mieszając ciasto.
  • Zagniatamy dobrze ciasto.
  • Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Schładzamy ciasto w lodówce około 30 minut.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Wykładamy matę silikonową albo folię spożywczą na blat.
  • Wałek do ciasta owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Posypujemy trochę skrobi ziemniaczanej.
  • Rozwałkowujemy ciasto.
  • Wycinamy ciastka.
  • Ciastka podnosimy od spodu nożem i  układamy na blasze do pieczenia.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 15 – 20 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email