Ciastka z mąką z czerwonej soczewicy ( bez glutenu i masła )

Na opakowaniu mąki z czerwonej soczewicy były informacje, do jakich wypieków można tę mąkę użyć. Jednym z przykładów było wykorzystanie jej do ciastek. Oprócz mąki z czerwonej soczewicy zostały dodane inne mąki bezglutenowe. I tak zostały upieczone ciastka z dodaniem mąki z czerwonej soczewicy.

 

 

Składniki

50 g mąki z czerwonej soczewicy

50 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki ryżowej

30 g mąki z białego ryżu kleistego

20 g skrobi kukurydzianej

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

4 łyżki oleju rzepakowego

1 jajko

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżka zimnej wody

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier trzcinowy, mieszamy.
  • Dodajemy olej rzepakowy, mieszamy ciasto widelcem lub łyżką.
  • Wlewamy syrop z agawy i mieszamy ciasto.
  • Wbijamy jajko, mieszamy ciasto. Dodajemy trochę wody.
  • Zagniatamy dobrze ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Schładzamy ciasto w lodówce około 30 minut.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Wykładamy matę silikonową albo folię spożywczą na blat.
  • Wałek do ciasta owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto.
  • Wycinamy foremką ciastka.
  • Ciastka podnosimy od spodu nożem i  układamy na blasze do pieczenia.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email