Ciastka z mąką z niebieskiej kukurydzy ( bez glutenu i masła )

Mąka z niebieskiej kukurydzy jest nazywana także mąką z fioletowej kukurydzy. Chociaż kolorystycznie ma troszeczkę szary odcień. Ilość mąki nie dominowała na tyle, że w smaku nie było czuć tylko tej mąki. Ciasta były dobre, w środku miękkie, lekko chrupiące.

 

 

Składniki

60 g mąki z niebieskiej kukurydzy

50 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki kukurydzianej

20 g mąki z białego ryżu kleistego

20 g skrobi kukurydzianej

50 g drobnego cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

5 łyżek oleju kokosowego

1 jajko

2 łyżki syropu z agawy

ok. 5 łyżek zimnej wody

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, drobny cukier trzcinowy, mieszamy.
  • Dodajemy olej kokosowy, mieszamy ciasto widelcem lub łyżką.
  • Wlewamy syrop z agawy i mieszamy ciasto.
  • Wbijamy jajko, mieszamy ciasto. Dodajemy trochę wody.
  • Zagniatamy dobrze ciasto, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  • Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • Schładzamy ciasto w lodówce około 30 minut.
  • Przygotowujemy  blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.
  • Wykładamy folię spożywczą na blat.
  • Wałek do ciasta owijamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Rozwałkowujemy ciasto.
  • Wycinamy foremką ciastka.
  • Ciastka podnosimy od spodu nożem i  układamy na blasze do pieczenia.
  • Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email