Ciastka z płatkami jaglanymi i żurawiną bez glutenu, jajek i masła

dsc09700

 

 

Chrupiące ciasteczka o smaku charakterystycznym dla kaszy jaglanej, które z jednej strony były także słodkie, a z drugiej kwaśnie za sprawą żurawiny, która lekko się ciągnęła podczas jedzenia.

 

 

 

Składniki

150 g płatków jaglanych

50 g żurawiny

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g mąki ryżowej

6 łyżek oleju kokosowego

1/2 kubka napoju sojowego

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

 

 

  • Żurawinę zalewamy wodą, po kilkunastu minutach wylewamy wodę.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, cukier trzcinowy.
  • Mieszamy w misce płatki jaglane, skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową, bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier trzcinowy.
  • Dodajemy olej kokosowy, napój sojowy.
  • Mieszamy składniki, aby powstało dość gęste ciasto.
  • Na końcu dodajmy żurawinę i mieszamy ciasto.
  • Odstawiamy ciasto na kilka minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik.
  • Bierzemy łyżką ciasto, kręcimy kulkę w rękach, spłaszczamy ją, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Robimy następne ciastka i kładziemy na blachę do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20-25 minut.

 

 

 

dsc09762

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email