Ciasto drożdżowe z truskawkami i z kruszonką ( bez glutenu, mleka i jajek )

 

 Przepis na to ciasto jest podobny do przepisu na ciasto drożdżowe ze śliwkami ( przepis można zobaczyć tutaj ). Ciasto drożdżowe zostało upieczone z gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, przeznaczonej do wypieku chleba. Po dodaniu napoju ryżowego i cukru ciasto smakuje jak drożdżówka na słodko.

 

 

Składniki

ciasto:

350 g mąki bezglutenowej do chleba

50 g cukru trzcinowego

320-350 ml napoju ryżowego

2 łyżki oleju (rzepakowego)

20 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka letniej wody

 

owoce:

600 g  truskawek

 

kruszonka:

50 g cukru trzcinowego

80 g mąki ryżowej

50 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki kukurydzianej

2 łyżki migdałów w płatkach

8-10 łyżek oleju kokosowego

 

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Przykrywamy miseczkę z rozczynem ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Ważymy mąkę bezglutenową, wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
  • Dodajemy rozczyn, stopniowo wlewamy letni napój ryżowy, mieszając łyżką ciasto.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie ( łyżką ) albo za pomocą miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej rzepakowy i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Odstawiamy miskę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło, przykrywamy ściereczką, na około 40 minut.
  • Truskawki: myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół.
  • Wykładamy formę ( wymiar około 25 -30 cm ) papierem do pieczenia.
  • Wykładamy ciasto drożdżowe na formę, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik (temperatura 160 stopni).
  • Przygotowujemy kruszonkę, mieszamy wszystkie składniki.
  • Na ciasto wykładamy  truskawki, a na truskawki posypujemy kruszonkę.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni, po 15 minutach zwiększamy do 175 stopni. Pieczemy jeszcze 40 -45 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email