Ciasto kakaowe (bez glutenu)

DSC04484

 

Na początku efekty z pieczenia ciast były różne. Z reguły chodziło o dziwny smak.  Ciasta wychodziły trochę gorzkie.  Aby to zmienić  jednym ze składników zostało kakao. I teraz jest o niebo lepiej.

 

Składniki

120 g skrobi ziemniaczanej

5 łyżek oleju

2 jajka

50 g cukru trzcinowego

3 łyżki kakao

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

  • Miksujemy jajka (w całości) na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajemy cukier, ciągle miksując.
  • Dodajemy olej, dalej miksując.
  • Mieszamy w drugim naczyniu: skrobię ziemniaczaną, proszek bezglutenowy, sodę i dodajemy do masy jajecznej.
  • Miksujemy na wolnych obrotach.
  • Odlewamy kilka łyżek ciasta do innej miseczki i dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej (jasne ciasto)
  • Dodajemy kakao do głównej masy i miksujemy ciasto na wolnych obrotach (ciemne ciasto).
  • Ciemne ciasto przelewamy do formy (keksówka).  Silikonową keksówkę natłuszczamy wcześniej olejem.
  • Jasne ciasto przelewamy na ciemne ciasto.
  • Robimy wzroki widelcem na cieście.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 15-20 minut.
  • Studzimy na kratce.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze są zamknięte.