Ciasto na naleśniki z mąką z czerwonej soczewicy ( bez glutenu, mleka i jajek )

To trzeci przepis z mąką z czerwonej soczewicy. Były już bardzo dobre ciasteczka ( przepis można zobaczyć tutaj ) oraz babeczki ( przepis jest tutaj ).

Ciasto naleśnikowe jest bez mleka i jajek. Mąka z czerwonej soczewicy nadała ciastu lekko wyczuwalny posmak soczewicy.

 

 

Składniki

1/3 kubka mąki z czerwonej soczewicy

1/3 kubka mąki ryżowej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

szczypta soli

1 kubek wody

1 łyżeczka oleju do ciasta

troszeczkę oleju do smażenia

 

 

  • Wsypujemy mąkę z czerwonej soczewicy, mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną do miski.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sól i mieszamy składniki.
  • Wlewamy stopniowo wodę, nie cały kubek, zostawiamy trochę wody w kubku.
  • Mieszamy ciasto na naleśniki.
  • Dodajemy olej do ciasta naleśnikowego i mieszamy ciasto.
  • Pozostawiamy na kilkanaście minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolewamy jeszcze wodę.
  • Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy kilka kropli oleju.
  • Nalewamy ciasto na patelnię. Smażymy naleśniki z dwóch stron.
  • Mieszamy ciasto w misce przed każdym nalewaniem go na patelnię.
  • Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim.
  • Po usmażeniu przekładamy wszystkie naleśniki na talerzu, tak aby usmażone pierwsze naleśniki były na wierzchu. Odstawiamy na chwilę, aby nabrały wilgotności.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email