Ciasto z mąką quinoa ( bez glutenu )

 

 

 Szybkie ucierane ciasto na pożegnanie roku 2016. Ucieramy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, olej ryżowy, melasę z trzciny cukrowej. A jeśli chodzi o mąki bezglutenowe, to w tym wypieku jest mąka z quinoa ( dokładnie z białej komosy ryżowej). I właśnie ta mąka nadała charakterystyczny smak dla ciasta, taki jak w przypadku komosy ryżowej.

Ciasto było delikatne, lekko chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie. Było także aromatyczne i smakowało wybornie.

 

 

Składniki

100 g mąki quinoa

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g cukru trzcinowego

2 jajka

5 łyżek oleju ryżowego

1 łyżka melasy z trzciny cukrowej

2 łyżki syropu daktylowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

 

  • Przygotowujemy foremkę ( keksówkę ) i wykładamy ją papierem do pieczenia albo silikonową smarujemy olejem rzepakowym.
  • Ważymy mąki na ciasto: skrobię ziemniaczaną, mąkę quinoa, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę, mieszamy składniki.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy cukier ( po łyżce ), ciągle miksując masę z jajek.
  • Do miski wlewamy olej ryżowy po 1, 2 łyżkach, melasę z trzciny cukrowej, miksujemy krótko.
  • Wymieszaną skrobię ziemniaczaną z mąką quinoa oraz z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą wsypujemy porcjami do miski i miksujemy masę.
  • Przekładamy 3/ 4 ciasta do formy. Wyrównujemy ciasto łopatką.
  • Pozostałą cześć mieszamy z syropem daktylowym i wylewamy na wierzch ciasta.
  • Mieszamy widelcem ciasto.
  • Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni przez 25 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email