Ciasto z mąką z czarnego ryżu ( bez glutenu )

 

 Przepis na ciasto z mąką z czarnego ryżu powstał na bazie przepisu na ciasto z mąką quinoa ( przepis tutaj ).

Wykonanie ciast jest takie same, tylko mąki bezglutenowe inne. Mąka z czarnego ryżu nadała ciastu ciemny kolor. Wygląda jak ciasto kakaowe. Smakuje bardzo dobrze. Jest delikatne, miękkie.

 

 

Składniki

100 g mąki z czarnego ryżu

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g cukru trzcinowego

2 jajka

5 łyżek oleju ryżowego

2 łyżki melasy z trzciny cukrowej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

 

 

  • Przygotowujemy foremkę ( keksówkę ) i wykładamy ją papierem do pieczenia albo silikonową smarujemy olejem rzepakowym.
  • Ważymy mąki na ciasto: skrobię ziemniaczaną, mąkę z czarnego ryżu, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę, mieszamy składniki.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy cukier ( po łyżce ), ciągle miksując masę z jajek.
  • Do miski wlewamy olej ryżowy po 1, 2 łyżkach, miksujemy krótko.
  • Wlewamy do masy melasę z trzciny cukrowej i miksujemy krótko.
  • Wymieszaną skrobię ziemniaczaną z mąką z czarnego ryżu oraz z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą wsypujemy porcjami do miski i miksujemy masę.
  • Przekładamy ciasto do formy.
  • Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni przez 25 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email