Ciasto z mąką z niebieskiej kukurydzy ( bez glutenu )

 Z mąki z niebieskiej kukurydzy na blogu są przepisy: na placki  i ciastka. A teraz jest przepis na ciasto. Mąka z niebieskiej kukurydzy nadała ciastu charakterystyczny posmak. Trudno go opisać. Ciasto smakuje po prostu inaczej. Ale dobrze.

Składniki

80 g mąki z niebieskiej kukurydzy

70 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

50 g cukru trzcinowego

2 jajka

6 łyżek oleju rzepakowego

3 łyżki syropu z agawy

ok. 3 łyżek wody

  • Przygotowujemy foremkę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  • Ważymy mąki na ciasto: mąkę z niebieskiej kukurydzy, skrobię ziemniaczaną, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę, mieszamy składniki.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy cukier trzcinowy ( po łyżce ), ciągle miksując masę z jajek.
  • Do miski wlewamy olej rzepakowy po 1, 2 łyżkach, miksujemy krótko.
  • Wlewamy do masy syrop z agawy i miksujemy krótko.
  • Wymieszaną mąkę z niebieskiej kukurydzy ze skrobią ziemniaczaną oraz z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą wsypujemy porcjami do miski i miksujemy masę.
  • Wlewamy wodę i krótko miksujemy ciasto.
  • Przekładamy ciasto do formy.
  • Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.

Print Friendly, PDF & Email