Ciasto z porzeczkami (bez glutenu)

 

Kilka lat temu na ścianie wisiał kalendarz. Na każdej stronie był przepis i zdjęcie ciasta. Kalendarz nie został wyrzucony, przecież przepisy mogą się przydać. Nie były to przepisy bezglutenowe, ale zwykłe z użyciem pszenicy.

Jednym z przepisów było ciasto porzeczkowe.  Przepis zawierał użycie mąki pszennej i ziemniaczanej. Dla naszych potrzeb pszenica została wyrzucona z przepisu. Po modyfikacjach powstało ciasto z porzeczkami.

 

Składniki

ciasto:

50 g mąki kukurydzianej

50 g mąki ryżowej

100 g skrobi ziemniaczanej

100 g masła

2 żółtka

50 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

3 łyżki zimnej wody

masa bezowa:

2 białka

50 g cukru

szczypta soli

200 g czerwonych porzeczek

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

 

Ciasto

  • Miksujemy masło na gładką masę.
  • Dodajemy cukier i dalej miksujemy.
  • Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy.
  • Wsypujemy wymieszane wcześniej składniki: mąki, skrobia, proszek do pieczenia, soda.
  • Wlewamy wodę.
  • Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
  • Ciasto wlewamy do kwadratowej lub prostokątnej formy ( 30-20 cm).
  • Wyrównujemy wierzch ciasta.
  • Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175 stopni.

10 minut w temperaturze 175 stopni.

Masa bezowa

  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając białka.
  • Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy masę łyżką.
  • Na końcu dodajemy czerwone porzeczki (wcześniej umyte, oderwane od gałązek) i mieszamy łyżką lub łopatką.
  • Wyciągamy ciasto z piekarnika.
  • Wylewamy na ciasto masę bezową z porzeczkami.
  • Pieczemy dalej ciasto przez 15 ? 20 minut.
  • Po wystudzeniu ciasto kroimy na kwadraty.

 

Oto zdjęcie ciasta z porzeczkami przed pokrojeniem.

DSC04565

Pokrojone ciasto.

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze są zamknięte.