Cienkie chlebki komosowo-amarantusowe ( bez glutenu )

 

Chlebki są cienkie, z wierzchu chrupiące, trochę w środku miękkie. Powstały z ugotowanej komosy ryżowej oraz z mąki z amarantusa. Chlebki nie zawierają drożdży. I to jest atut, ponieważ drożdże powodują alergie pokarmowe, dlatego nie każdy może jeść pieczywa przygotowanego na drożdżach.

Chlebki smarujemy dżemem. Wybrałam dżem z dzikiej róży, który dobrze smakował z chlebkami komosowo-amarantusowymi. Na śniadanie samo zdrowie: komosa ryżowa, amarantus i dzika róża.

 

 

Składniki:

1/2 kubka komosy ryżowej

1 kubek wody ( do gotowania komosy ryżowej )

100 g mąki amarantusowej

50 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżka nasion płesznika + 2 łyżki gorącej wody

200 ml wody

3 łyżki oleju kokosowego ( płynny )

2 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

kilka łyżek dżemu z dzikiej róży Łowicz

 

 

  • Komosę ryżową wrzucamy na sitko, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy, aż komosa ryżowa wchłonie wodę, odstawiamy garnek.
  • Nasiona płesznika wsypujemy do kubka, zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy kubek.
  • Wykładamy papier do pieczenia na dużą blachę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 165 stopni.
  • Ważymy mąkę amarantusową, skrobię ziemniaczaną.
  • Wsypujemy bezglutenowe mąki do miski.
  • Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, nasiona płesznika, olej kokosowy, olej rzepakowy, sól, przyprawy. Mieszamy składniki.
  • Wlewamy wodę i mieszamy masę.
  • Wykładamy masę na blachę i wyrównujemy wierzch.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
  • Wyjmujemy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na prostokąty.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
  • Otwieramy piekarnik podczas pieczenia kilka razy.
  • Wyjmujemy blachę z piekarnika.
  • Pozostawiamy chlebki, aby trochę ostygły.
  • Przecinamy nożem chlebki.
  • Przewracamy chlebki na drugą stronę.
  • Wkładamy do piekarnika blachę z chlebkami ponownie na 15 minut ( temperatura 175 stopni).
  • Chlebki smarujemy dżemem.

 

 

 

 


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie ? poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

 

 

Print Friendly, PDF & Email