Ciasto drożdżowe ze śliwkami ( bez glutenu, mleka i jajek )

DSC08037

 

 

Na ciąg dalszy sezonu śliwkowego ( po śliwkach z kruszonką )upieczone zostało drożdżowe ciasto ze śliwkami oraz z kruszonką.

Ciasto drożdżowe powstało bez jajek, a zamiast mleka został dodany napój ryżowy.

 

 

Składniki

ciasto:

350 g mąki bezglutenowej do chleba ( skrobia kukurydziana, mąka ryżowa )

50 g uniwersalnej mąki ( mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana )

50 g cukru trzcinowego / 40 g ksylitolu

350 ml napoju ryżowego

2 łyżki oleju (rzepakowego)

15 g drożdży + 1/2 łyżeczki cukru + 1 łyżka letniej wody

 

nadzienie:

800 g śliwek (bez pestek)

 

kruszonka:

50 g cukru trzcinowego

80 g mąki ryżowej

40 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki kukurydzianej

ok. 7 łyżek oleju kokosowego

 

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i letnią wodą.
  • Przykrywamy miseczkę z rozczynem ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
  • Dodajemy rozczyn, letni napój ryżowy.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie ( łyżką ) albo za pomocą miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej rzepakowy i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Odstawiamy miskę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło, przykrywamy ściereczką, na około 40 minut.
  • Wykładamy formę ( wymiar 25 cm ) papierem do pieczenia.
  • Wykładamy ciasto drożdżowe na formę, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik (temperatura 160 stopni).
  • Przygotowujemy kruszonkę, mieszamy wszystkie składniki.
  • Na ciasto wykładamy śliwki ( skórką do dołu ), a na wierzch posypujemy kruszonkę.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni, po 15 minutach zwiększamy do 175 stopni. Pieczemy jeszcze 35 -40 minut.

 

DSC08041

 

DSC08068

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email