Cytrynowe ciasto z chia (bez glutenu i masła)

 

 

Wielkanocne cytrynowe babeczki bardzo mi posmakowały, dlatego przygotowałam podobny przepis na ciasto cytrynowe, trochę zmieniony. Te zmiany to: dodanie skrobi z tapioki, zamiast oleju rzepakowego był olej kokosowy, a nowym dodatkiem zostały nasiona chia. W czasopiśmie kulinarnym widziałam przepis na ciasto z nasionami chia, dlatego też dodałam je do ciasta. Ciasto wyglądało jak ciasto z makiem.

 

 

Składniki

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g skrobi z tapioki

50 g mąki ryżowej

2 jajka

70 g cukru trzcinowego

5 łyżek płynnego oleju kokosowego

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka nasion chia

1 łyżeczka wysuszonej, zmielonej skórki z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

 

 

Przepis na zmieloną skórkę z cytryny jest tutaj.

 

Ciasto

  • Wykładamy formę  papierem do pieczenia ( okrągła, 18 cm ).
  • Ważymy cukier trzcinowy.
  • Ważymy bezglutenowe mąki.
  • Mieszamy w misce skrobię ziemniaczaną, skrobię z tapioki, mąkę ryżową,  bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
  • Dodajemy stopniowo cukier, ciągle miksując masę z jajek.
  • Dodajemy olej kokosowy po jednej łyżce  lub dwie, ciągle miksując.
  • Wymieszaną skrobię ziemniaczaną, mąkę ryżową,  bezglutenowy proszek do pieczenia oraz sodę wsypujemy do miski z jajkami ( na dwa razy ). Miksujemy na niskich obrotach.
  • Wsypujemy zmieloną skórkę z cytryny, nasiona chia, wlewamy sok z cytryny i krótko miksujemy ciasto.
  • Przekładamy ciasto do formy do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Responses to Cytrynowe ciasto z chia (bez glutenu i masła)

  1. Zdrowo i smacznie, ekstra! 🙂

  2. Awatar  Ania
    Ania mówi:

    Fajny przepis muszę spróbować 🙂