Drożdżówki z kruszonką (bez glutenu)

DSC08522

 Była wojna między innymi na drożdżówki w szkołach. Temat zdrowego żywienia, to chyba problem jak z powodziami. Wszystko zalało i nic nie ma. Ale przecież nawet taka drożdżówka, uznana za niezdrową, przecież nie zaszkodzi zjedzona raz na jakiś czas. Można postarać się także o zdrowszą wersję.

Pamiętam, że w ciastkarniach można było kupić drożdżówki, a sprzedawczyni zawijała je w woreczki. Teraz lepiej o woreczkach nie wspominać, bo tematy ekologiczne są na czasie.

Dla zdrowszej wersji zamiast cukru jest ksylitol. Ale trzeba uważać, bo może brzuch zaboleć po zjedzeniu dużej ilości.

 

Składniki

8 sztuk

ciasto:

300 g mąki bezglutenowej (mix mąk bezglutenowych: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana)

50 g skrobi kukurydzianej

30 g mąki kukurydzianej

50 g cukru 

1 jajko

200 ml mleka

50 g masła

7 g suchych drożdży

kruszonka:

20 g masła

20 g cukru brązowego

20 g mąki kukurydzianej

 

dodatkowo:

1 łyżka oleju

 

  • Podgrzewamy mleko i odstawiamy.
  • Rozpuszczamy w rondlu masło.
  • W misce mieszamy mąki bezglutenowe.
  • Dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, jajka.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie (łyżką) albo za pomocą miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Rozgrzewamy piekarnik (temperatura 160 stopni).
  • Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na 30 minut.
  • Wlewamy łyżkę oleju do miseczki i maczamy w nim łyżkę.
  • Formujemy drożdżówki przy pomocy łyżki (pokrytej olejem) tocząc kulę. Za każdym razem robiąc drożdżówki maczamy łyżkę w oleju ( ciasto się nie klei).
  • Wykładamy drożdżówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut.
  • Przygotowujemy kruszonkę: masło rozcieramy z cukrem i mąką bezglutenową.
  • Drożdżówki posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni, po 10 minutach zwiększamy do 175 stopni. Pieczemy jeszcze 15 minut.

DSC08506

DSC08512

Print Friendly, PDF & Email

7 Responses to Drożdżówki z kruszonką (bez glutenu)

  1. Wszystko jest dla ludzi 🙂 Pyszna drożdżówka raz na jakiś czas z pewnością nie zaszkodzi 🙂

  2. Awatar  Sławomir
    Sławomir mówi:

    Czy ktoś oprócz autorki robił drożdżówki z tego przepisu?
    U mnie masakra ! Ja pomimo dołożenia dodatkowo po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i ryżowej uzyskałem konsystencję ciasta naleśnikowego. Uformowanie 8 bułeczek z uzyskanego ciasta jest nie możliwe. Piekę chleby od 5 lat, pierwszy raz spotkałem się z przepisem gdzie rozpoczyna się pieczenie od niższej temperatury a następnie się ją podnosi. Gdzie jest błąd ?

    • Uspokój się i rozpaczaj na innym blogu. U mnie było możliwe. Jak u ciebie nie, to wymyśl swój przepis. Każdy myślący człowiek w trakcie przygotowywania ciasta sprawdza konsystencję. Jak u kogoś wyszło naleśnikowe, to jasnowidzem nie jestem dlaczego tak się stało. Błędów trzeba szukać także u siebie. A możesz piec i 10 lat, a mój piekarnik na wyższej temperaturze spalał ciasto. To przepis na najprostsze ciasto drożdżowe z gotowej mieszanki do wypieku chleba i na takich mieszankach udają się ciasta drożdżowe.

  3. Awatar  Sławomir
    Sławomir mówi:

    Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź !
    Sprawdzałem podejrzaną konsystencje otrzymanego ciasta ale nie chciałem zbytnio ingerować w Twój autorski :),przepis oprócz dołożenia maki ryżowej i skrobii ziemniaczanej. Zapytałem Cię gdzie może być błąd!
    Na pewno po Twojej odpowiedzi była to moja ostatnia wizyta na Twoim BLOGU. W cale się nie dziwię że ostatni wpis był w 2015 roku.
    Powodzenia w wypisywaniu bzdur !

    • Ja także dziękuję za ostatnią wizytę na moim blogu. Nie potrzebuję ironii, krytykowania, wytykania błędów, szukania błędów u mnie, wyśmiewania, wytykania, że stare są wpisy, twierdzeń : u mnie masakra. Trudno, jeśli się nie podoba. To zwyczajny przepis, a nie autorski. Jak ktoś szuka perfekcyjnych przepisów, znajdzie je gdzie indziej.

    • Zapomniałam dodać, że ja bzdur nie wypisuję, a je czytam u innych. Chciałam przedstawić tylko przepis, a na mnie rzucają się z masakrą, błędami, bzdurami.