Falafel (bez glutenu)

DSC04646


 Wycieczka do Izraela (kilka lat temu). Mamy czas na jedzenie i pilotka proponuje falafel. Wtedy nie wiedziałam, co to takie jest. A były to kulki z ciecierzycy.

Przeglądam zdjęcia i niestety nie mam na zdjęciu falafela.

Ale jest humus.

DSC00288

Ryba św. Piotra.

DSC00289

DSC00290

I chlebek pita. Niestety w wersji pszenicznej. Teraz nie ma mowy, aby taki zjeść.

DSC00381

A na deser pomarańcza.

DSC00383

 

Zabieram się do przygotowania falafela. Ciecierzycę trzeba moczyć długo, najlepiej dobę, dlatego zalewam ją wodą poprzedniego dnia.

Do przypraw od siebie dodaję majeranek (na lepsze trawienie ciecierzycy).

 

 

Składniki

250 g suchej ciecierzycy

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka ziela angielskiego

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki wody

1/2 łyżeczki sody / bezglutenowego proszku do pieczenia

szczypta soli

olej do smażenia

 

  • Zalewamy ciecierzycę wodą i odstawiamy na około 24 godziny.
  • Następnego dnia płuczemy ciecierzycę.
  • Wrzucamy ciecierzycę do rozdrabniacza i miksujemy ( albo mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa). Rozdrabniamy partiami, ponieważ ciecierzycy jest dość dużo, część rozdrobnioną wrzucamy do miski.
  • Do ciecierzycy dodajmy wszystkie przyprawy, sodę / bezglutenowy proszek do pieczenia, wodę i mieszamy.
  • Formujemy rękami małe kulki i odkładamy na talerz.
  • Rozgrzewamy olej w garnku.
  • Wrzucamy po kilka kulek.
  • Podczas smażenia przewracamy falafel.

 

A tutaj mój falafel.

DSC04642

 

DSC04668

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Falafel (bez glutenu)

  1. chętnie bym skosztowała 😉