Galaretka kokosowo-truskawkowa

 

 Deser na bazie mleka kokosowego i truskawek. Taka galaretka z dodaniem agaru. W tym przepisie jest  truskawkowa, a można dodać kakao i będzie deser kakaowy.

 

Składniki

1 puszka mleka kokosowego

200 g truskawek

2 łyżki cukru trzcinowego

6 g agaru

50 ml wody

 

  • Truskawki miksujemy w blenderze.
  • Do 1 garnka wlewamy 3/4 mleka kokosowego, do 2 garnka wlewamy pozostałe mleko kokosowe oraz mus truskawkowy, dodajemy po łyżce cukru trzcinowego i mieszamy. Można dodać więcej cukru, jeśli deser ma być słodszy.
  • Garnki ustawiamy na kuchence.
  • Agar mieszamy w zimnej wodzie, po połowie dodajemy do mleka kokosowego i do mleka kokosowego z musem truskawkowym. Mieszamy masy.
  • Zagotowujemy masy, gotujemy około 2 minut, mieszamy.
  • Przygotowujemy foremki na desery.
  • Przekładamy po kilka łyżek masy kokosowo-truskawkowej do foremek.
  • Wkładamy foremki do lodówki, aby warstwa masy stężała.
  • Wyjmujemy z lodówki foremki, wykładamy warstwę masy kokosowej.
  • Wkładamy do lodówki.
  • Postępujemy tak, aż wykorzystamy masy.
  • Foremki wkładamy do lodówki.
  • Jak masy w garnku stężeją, podgrzewamy garnek, mieszamy masy, aby lepiej nakładać warstwy deseru. Szybciej zrobimy deser, jak wyłożymy 2 warstwy w foremkach.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email