Gotowane pulpety z indyka (bez glutenu)

 

 

Pulpety gotowane w wywarze z warzywami pamiętam od dawna. Najczęściej były przygotowywane z mielonego mięsa z kurczaka. Kulki z mielonego mięsa pływały sobie prawie jak w zupie.

W tym przepisie pulpety są z mielonego mięsa z indyka. Część pulpetów można przełożyć do słoika, a potem do lodówki. Odgrzewane smakują nadal dobrze.

 

 

Składniki

pulpety

500 g mielonego mięsa z indyka

1/4 łyżeczki tymianku

1/4 łyżeczki oregano

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

sól

pieprz

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

2 łyżki mąki ryżowej

 

wywar z warzywami

1 marchew

1 pietruszka

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki tymianku

woda

 

 

Warzywa

  • Marchew i pietruszkę: myjemy, obieramy, ścieramy na tarce.
  • Wrzucamy starte warzywa do garnka.
  • Wlewamy wodę.
  • Dodajemy ziele angielskie, tymianek.
  • Zagotowujemy, zmniejszamy płomień.
  • Gotujemy pod przykryciem, powoli.

 

Pulpety

  • Do miski wkładamy mielone mięso, przyprawy, sól, pieprz, skrobię ziemniaczaną.
  • Mieszamy mięso.
  • Mięso dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Na talerz wysypujemy mąkę ryżową.
  • Formujemy pulpety.
  • Obtaczamy pulpety w mące ryżowej.
  • Wkładamy pulpety do wywaru z warzywami i gotujemy powoli, około 40 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email