Granola z kaszą gryczaną (bez glutenu)

 

W sklepie zobaczyłam opakowanie granoli z kaszą gryczaną. Samemu też można przygotować taką granolę. W sklepowej wersji chyba została wykorzystana surowa kasza, która następnie została zapieczona. Chociaż nie było takiej informacji na opakowaniu. Jednak do przygotowania mojej granoli posłużyła ugotowana niepalona kasza gryczana z poprzedniego dnia plus kakao. Zostały dodane także wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, a także rodzynki,olej kokosowy i syrop klonowy.

 

Składniki

ok.70 g kaszy gryczanej (waga suchej kaszy )

1 łyżka kakao

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki rodzynków

 

  • Rodzynki wsypujemy do kubka i zalewamy gorącą wodą na kilkanaście minut, następnie wodę wylewamy.
  • Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy: kakao, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, mieszamy.
  • Potem dodajemy olej kokosowy i syrop klonowy, mieszamy granolę.
  • Przekładamy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Podczas pieczenia otwieramy piekarnik, mieszamy granolę, dodajemy rodzynki.
  • Rozgrzewamy piekarnik, temperatura 175 stopni.
  • Pieczemy około 30 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email