Granola z kaszą gryczaną (bez glutenu)

 

W sklepie zobaczyłam opakowanie granoli z kaszą gryczaną. Samemu też można przygotować taką granolę. W sklepowej wersji chyba została wykorzystana surowa kasza, która następnie została zapieczona. Chociaż nie było takiej informacji na opakowaniu. Jednak do przygotowania mojej granoli posłużyła ugotowana niepalona kasza gryczana z poprzedniego dnia plus kakao. Zostały dodane także wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, a także rodzynki,olej kokosowy i syrop klonowy.

 

Składniki

ok.70 g kaszy gryczanej (waga suchej kaszy )

1 łyżka kakao

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki rodzynków

 

Rodzynki wsypujemy do kubka i zalewamy gorącą wodą na kilkanaście minut, następnie wodę wylewamy.

Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy: kakao, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, mieszamy.

Potem dodajemy olej kokosowy i syrop klonowy, mieszamy granolę.

Przekładamy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Podczas pieczenia otwieramy piekarnik, mieszamy granolę, dodajemy rodzynki.

Rozgrzewamy piekarnik, temperatura 175 stopni.

Pieczemy około 30 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email