Kasza gryczana z pieczonymi warzywami

DSC01538

Ciąg dalszy przepisu z kaszą gryczaną.

Chodzi o wpis  Kasza gryczana.

Przygotowujemy kaszę gryczaną w podobny sposób, tylko że z dodatkiem warzyw pieczonych.

 

Podstawowy przepis.

  • Wsypujemy kaszę na sitko i płuczemy. Wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Wody powinno być około centymetra ponad kaszą.
  •  Zagotowujemy wodę, zmniejszamy płomień, zakrywamy garnek.
  •  Gotujemy powoli, aż kasza wchłonie wodę.

 

1

Kasza gryczana z pieczonym selerem

 

Składniki

2 porcje

100 g kaszy gryczanej

1/2 selera

1 łyżeczka oleju do pieczenia selera

1 łyżka oleju

1/2 łyżki octu balsamicznego

sól

pieprz

 

 

  • Obrany, umyty seler skrapiamy olejem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
  • Po ostudzeniu kroimy seler w kostkę.
  • Przekładamy ugotowaną kaszę do miski.
  • Dodajemy sól, pieprz, olej, ocet balsamiczny i mieszamy kaszę.
  • Dodajemy pokrojony seler do kaszy i mieszamy składniki.

DSC01425

 

 

 

2

Kasza gryczana z pieczonym burakiem

 

Składniki

2 porcje

100 g kaszy gryczanej

1 burak (mały)

1 łyżka oleju

1/2 łyżki octu balsamicznego

sól

pieprz

 

  • Umyty burak zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
  • Po ostygnięciu obieramy upieczonego buraka, następnie kroimy w kostkę.
  • Przekładamy ugotowaną kaszę do miski.
  • Dodajemy sól, pieprz, olej, ocet balsamiczny i mieszamy kaszę.
  • Dodajemy pokrojony burak do kaszy i mieszamy składniki.

 

DSC01538

 

 

Print Friendly, PDF & Email