Kasza gryczana

DSC06450

 

 

A oto kasza gryczana podawana na kilka sposobów, żeby nikt nie mówił, że jedzenie kaszy jest nudne.

Podstawowy przepis.

  • Wsypujemy kaszę na sitko i płuczemy. Wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Wody powinno być około centymetra ponad kaszą.
  •  Zagotowujemy wodę, zmniejszamy płomień, zakrywamy garnek.
  •  Gotujemy powoli, aż kasza wchłonie wodę.

 

Kasza gryczana z jabłkiem

Udało mi się kupić antonówkę na straganie z warzywami.  Jeśli nie znajdziecie antonówki, użyjcie innych odmian jabłek.

Składniki

2 porcje

100 g kaszy gryczanej

1 jabłko

1/2 cebuli białej

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki octu balsamicznego

sól

pieprz

 

  • Pozostawiamy jabłko ze skórką. Kroimy jabłko w drobną kostkę.
  • Cebulę także kroimy w drobną kostkę.
  • Przekładamy ugotowaną kaszę do miski.
  • Dodajemy sól, pieprz, olej, ocet balsamiczny. Mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone jabłko oraz cebulę i mieszamy.

 

 

Kasza gryczana z ogórkiem

W przepisie został wykorzystany ogórek kiszony. Teraz jest czas na ogórki kiszone, małosolne.

Trzeba je wykorzystywać w przepisach.

Składniki

2 porcje

100 g kaszy gryczanej

2 ogórki (kiszone, małosolne, konserwowe)

1/2 cebuli czerwonej

1 łyżka oleju

sól

pieprz

 

 

  • Ogórek kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Przekładamy ugotowaną kaszę do miski.
  • Dodajemy sól, pieprz, olej. Mieszamy.
  • Dodajemy pokrojonego ogórka  oraz cebulę i mieszamy.

 

DSC06407

 

Kasza gryczana z pomidorem

Składniki

2 porcje

100 g kaszy gryczanej

2 pomidory

1 łyżka oleju

1/4 łyżeczki oregano

1/4 łyżeczki tymianku

sól

pieprz

 

  • Kroimy pomidory w drobną kostkę.
  • Przekładamy ugotowaną kaszę do miski.
  • Dodajemy sól, pieprz, tymianek, oregano, olej. Mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy.

 

 

DSC04516

Kasza gryczana z selerem naciowym.

Składniki

2 porcje

100 g kaszy gryczanej

2 łodygi selera naciowego

1 łyżka oleju

kilka listów natki od pietruszki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

 

  • Łodygi selera naciowego kroimy w drobną kostkę.
  • Kroimy liście natki pietruszki.
  • Przekładamy ugotowaną kaszę do miski.
  • Dodajemy sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, olej. Mieszamy.
  • Dodajemy pokrojonego selera naciowego oraz natkę pietruszki i mieszamy.

 

 

DSC06430

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze są zamknięte.